Kennisbank

Employer branding marketing

Bij employer branding marketing is het de kunst om marketingprincipes goed toe te passen zodat je jouw bedrijf als een aantrekkelijke werkgever positioneert. In dit artikel bespreken we welke marketingstrategie voor jouw organisatie het meest effectief kan zijn op het gebied van employer branding. Maar ook bekijken we waarom dit ontzettend belangrijk is voor jouw organisatie.

Het Fundament

De eerste stap in employer branding marketing is het begrijpen van de bedrijfscultuur en kernwaarden binnen jouw organisatie. Dit vormt de basis voor alle marketingelementen. Een authentieke en duidelijke bedrijfscultuur helpt bij het creëren van een consistent werkgeversmerk. Het is van belang dat dit aantrekkelijk is voor zowel huidige als potentiële medewerkers. Interne marketingteams werken vaak samen met HR om deze waarden te identificeren en te communiceren.

Doelgroepsegmentatie en persona’s

Net zoals bij traditionele marketing, begint employer branding met het definiëren van de doelgroep. Dit betekent het schetsen van de ideale kandidatenprofielen, en het ontwikkelen van persona’s die representatief zijn voor de gewenste medewerkers. Dit helpt bij het richten van marketingboodschappen en campagnes op de juiste mensen. Door te begrijpen wat deze kandidaten belangrijk vinden in een werkgever, kun je als bedrijf gerichte en effectieve communicatie ontwikkelen.    

Content Creatie

Content is erg belangrijk, zo ook bij employer branding. Het is essentieel om interessante content te maken die de cultuur en waarden van jouw bedrijf weerspiegelen. Dit kan variëren van blogs en korte video’s tot social media posts en werknemersverhalen.

Social media platforms zijn tegenwoordig onmisbaar geworden in employer branding marketing. LinkedIn, Facebook, Instagram en zelfs TikTok bieden ieder hun eigen mogelijkheden om een werkgeversmerk te promoten. Door regelmatig relevante content te delen, kun je met jouw organisatie een sterke online aanwezigheid opbouwen en onderhouden. Het gebruik van social media stelt je als bedrijf ook in staat om in direct contact te komen met potentiële kandidaten, wat de betrokkenheid en merkloyaliteit vergroot.

Employee advocacy

Medewerkers zijn de beste ambassadeurs voor een werkgeversmerk. Marketingstrategieën die employee advocacy stimuleren, moedigen medewerkers aan om hun positieve ervaringen online te delen. Dit vergroot de geloofwaardigheid van het werkgeversmerk aanzienlijk.

Verhalen van huidige medewerkers zijn bijzonder krachtig omdat ze een authentiek en eerlijk beeld van het bedrijf geven. Marketingteams spelen een sleutelrol in het produceren en verspreiden van deze content via verschillende kanalen.

Meten en optimaliseren van resultaten

Net als andere marketingcampagnes moeten employer branding inspanningen worden gemeten en geoptimaliseerd. Dit omvat het bijhouden van elementen zoals engagement rates, sollicitatie aantallen en medewerkerstevredenheid. Marketingteams analyseren deze gegevens om te zien wat werkt en waar verbeteringen nodig zijn. Door continu te meten en aan te passen, kunnen marketingbureaus hun strategieën verfijnen en een werkgeversmerk verder versterken.

Het belang van consistentie

Een consistent werkgeversmerk is cruciaal voor succes. Dit betekent dat de communicatie en branding op alle touchpoints samenhangend moet zijn. Denk hierbij aan de carrièrepagina op de website, social media en recruitment events. Marketing speelt een centrale rol in het onderhouden van deze consistentie. Deze consistentie helpt om een sterk en herkenbaar werkgeversmerk op te bouwen voor jouw organisatie.

Geen Gedoe als marketingpartner

Zoals eerder benoemd, is een sterk werkgeversmerk ontzettend belangrijk voor je bedrijf. Om dit te kunnen waarborgen is de ondersteuning van een marketingbureau essentieel. Wij helpen andere bedrijven met employer branding gedurende het hele proces. Buiten dat is Geen Gedoe dagelijks bezig met veel aspecten op het gebied van marketing. Kom gerust langs bij ons op kantoor of neem vrijblijvend contact op.

Ook interessant