Kennisbank

Hoe bouw je een website?

Hoe bouw je een website? Het klinkt als een ontzettend moeilijke klus die veel ervaring vereist. Dit is alleen niet helemaal waar! Een website kun je inrichten op veel verschillende manieren. Je kunt het dus zo moeilijk maken als je zelf wilt. In dit artikel gaan we dieper in op het bouwen van een website. Hierbij kijken we naar de basis onderdelen, zo kun jij na het lezen van dit artikel zelf een basis neerzetten.

Gratis of betaalde website?

Als eerste moet jij voor jezelf duidelijk maken of je geld wil uitgeven voor het maken van een website. Een gratis website heeft minder mogelijkheden dan een betaalde website. Hier staat natuurlijk wel tegenover dat je er geen geld voor kwijt bent.

Bij gratis websites heb je namelijk vaak de naam van de site erin staan. Hiervoor nemen we als voorbeeld Geen Gedoe. Wij betalen voor onze website, hierdoor hebben we als domeinnaam Geen Gedoe kunnen nemen. Als we dit niet hadden gedaan hadden we waarschijnlijk een naam als Geengedoe.wordpress.nl gehad. Dit ziet er heel onprofessioneel uit.

Verder heb je de mogelijkheid om voor een hostingspakket te gaan. Hier zit alles in wat jij nodig hebt om een website te bouwen. Hier zit soms ook de domeinnaam in. Zo hoef je dit niet apart aan te schaffen.

Wij raden vanuit onze eigen ervaringen aan om voor een betaalde website te gaan. Dit hoeven geen ongelofelijk hoge kosten te zijn, maar ook met een paar honderd euro kun je zelf al een mooie website bouwen. Je zorgt er hierbij voor dat je een professionelere uitstraling krijgt, hier blijven mensen bij plakken. Dat is uiteindelijk ook wat je wil toch?

Waar bouw je jouw website?

Er zijn veel verschillende systemen, platformen of CMS systemen waarop jij jouw website kan gaan bouwen, denk aan: WordPress, Wix, Jimdo, Squarespace en Shopify. Elk van deze systemen hebben zo zijn voordelen. Hierbij is het belangrijk dat jij de websitebouwer vindt die bij jou past. Hierbij is het als basis heel belangrijk om te gaan voor een laagdrempelige bouwer, zo kun je makkelijker alles onder de knie krijgen. Het is namelijk ook mogelijk om volledig custom een website te bouwen door middel van codes, dit vereist alleen meer ervaring en tijd.

Wij maken zelf gebruik van WordPress. Hier zijn wij dan ook specialisten in! WordPress is een relatief laagdrempelige CMS (Content management System) die snel onder de knie te krijgen is. Via WordPress kun je gebruik maken van vele plug-ins, zoals bijvoorbeeld Elementor. Dit zijn Plug-ins waarmee het bouwen kan gaan beginnen. Wij raden ook zeker aan om een kijkje te nemen bij WordPress en de plug-in Elementor, wellicht past deze combinatie ook goed bij jouw wensen.

Design en uitstraling

Na het maken van je eerste keuzes, sta je meteen voor een van de moeilijkste keuzes. Het design. Wat wil je uitstralen, en welk design past daarbij? Deze keuze is vaak een van de moeilijkste maar ook een van de meest belangrijke. Iedereen kijkt namelijk eerst naar de uitstraling van jouw website.

Afhankelijk van je keuze in betaald of onbetaald en welke websitebouwer je hebt gekozen, kun je aan de slag met het design. Websitebouwers hebben al een aantal verschillende templates klaarstaan. Dit wil zeggen dat er al bepaalde designs klaarstaan, die je daarna volledig aan kunt passen naar eigen wens.

Kijk bij het vinden van een goede template naar kleurgebruik. Een bepaalde kleur kan namelijk gevoelens oproepen bij mensen. Zo staat oranje bijvoorbeeld voor vreugde en zwart voor formaliteit. Deze twee onderdelen liggen vrij ver uit elkaar. Gaan jouw werkzaamheden over een vrolijk onderwerp? Dan kun je beter voor oranje gaan dan voor zwart.

Indeling van jouw website

Nadat jij je design hebt gekozen is het tijd om deze in te gaan delen. Je gaat bekijken waar de standaard knoppen moeten komen te staan. Dit is dan ook superbelangrijk. Als jouw website overzichtelijk is blijven mensen namelijk langer hangen. Zo staat de winkelwagen vaak rechtsboven en de homeknop linksboven. Deze standaard plekken maken het zoeken een stuk gemakkelijker.

Verder moet je een keuze gaan maken hoe je het menu gaat indelen. Ga je voor een menu op volledige breedte of is een hamburger menu meer iets voor jou? Hierbij is het belangrijk dat je bekijkt wat je zelf het meest handig vindt. Een hamburger menu is een menu met 3 streepjes, hierbij klapt je menu open als je erop klikt. Dit zorgt voor een rustige homepage. Maar een menu op volledige breedte zorgt wel voor meer overzicht. Alle mogelijkheden hebben zijn eigen voor- en nadelen.

Mobile first of desktop first design?

Vergeet nooit te kijken naar een desktop- en mobiele versie. Als een website er op desktop goed uitziet wil dit niet zeggen dat dat op mobiel hetzelfde is. Hierbij moet je ook voor jezelf de keuze maken, ga ik eerst bouwen op desktop of mobiel? Hierbij is het belangrijk dat je vervolgens gaat optimaliseren zodat ook op het andere platform alles goed staat.

Het is wellicht goed om hierbij te weten dat in Europa bijna de helft van de website bezoekers via mobiel op websites komt. Het percentage desktop gebruikers is nu nog hoger, maar sinds 2016 is het aantal mobiele websitegebruikers wel vervijfvoudigd. Wij verwachten dat deze trend zich door zal blijven zitten waardoor wij aanraden om mobile first jouw website te ontwerpen! Zo ben je klaar voor de toekomst!

Ook is de homepagina heel belangrijk. Met de homepagina bepaal je meteen voor je website bezoekers of ze blijven of weggaan. Is deze pagina onduidelijk, rommelig en niet wat ze willen vinden? Dan gaan ze vast weg om naar andere opties te zoeken. Laat je meteen zien waar je voor staat op een creatieve en educatieve manier? Dan zullen ze veel sneller op jouw pagina blijven hangen.

Verder is het belangrijk dat je veel koppelingen naar andere pagina’s toevoegt. Zo kun je makkelijk door een site surfen. Verwijs dus door van pagina naar pagina. Dit moet natuurlijk wel allemaal goed werken, anders loop je veel klanten mis. En dat wil je niet.

Uit handen geven van het bouwen van je website

Mocht het bovenstaande je niet zo goed bevallen kan je uiteraard altijd het maken van je website uit handen te geven. Dit kost meer geld, maar meestal zorgt dit wel voor de mooiste eindresultaten. Vaak zien we dat veel mensen zeeën van tijd in een website steken met een matig resultaat.

Het uitbesteden van een website is efficiënter gezien het resultaat en de tijd die erin wordt gestoken. Wij zouden dus ook zeker aanraden om hier research naar te doen. Zoek hierbij naar een bedrijf die websites bouwt waar je een goed gevoel bij hebt. Zo is het belangrijk dat je korte lijntjes hebt. Op deze manier kan jouw website goed geoptimaliseerd blijven.

Wij bij Geen Gedoe bouwen ook websites voor onze klanten. Heb jij hier interesse in? Kijk dan snel verder op onze website om meer te weten te komen.

Geen Gedoe – Jouw specialist in websites

Zoals in het bovenstaande artikel is benoemd, hebben we ervaring in het bouwen van websites. We mogen onszelf dan ook zeker specialisten op dat vakgebied noemen. Wil je meer informatie over ons of wil je contact met ons opnemen? Neem dan gerust een kijkje op onze site! Wie weet kunnen wij iets voor jouw betekenen.

Wij luisteren goed naar jouw wensen. Het is daarbij ook jouw website, niet die van ons!

Ook interessant